Homemade Egg Tart
Homemade Egg Tart | Hari ini Mya nak throwback tart telur buatan tangan sendiri di rumah. Masa ini Mya masih menganggur dan banyak habiskan masa dengan oven kesayangan. Tempoh masa untuk membuat tart telur ini agak lama mungkin disebabkan kulit tart itu sendiri. Made from the scratch.
Mya memberi sample tart telur kepada mak, ayah dan adik beradik sebagai tester. Mya juga sempat membawa sedikit tart telur sebagai buah tangan di kampung.
- Larutkan gula dan garam di dalam air panas. Kacau sehingga larut dan sejukkan.
- Kacau telur hingga sebati dan asingkan 2 sudu besar telur untuk bahagian doh.
- Masukkan air gula, susu cair, esen vanilla ke dalam adunan telur. Kacau sehingga sebati.
- Tapiskan adunan untuk membuang buih. Lakukan sebanyak 2 kali. Kemudian, sejukkan ke dalam peti ais.
- Tapiskan tepung, gula, dan garam ke dalam mangkuk besar. Masukkan mentega. Gaul semua bahan.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Uli sehingga sebati. Jika doh melekat, masukkan sedikit tepung. Tutup dengan plastik. Biarkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.
- Keluarkan doh. Bahagikan doh kepada 6 bahagian.
- Tekan ke dalam acuan menggunakan jari. Pastikan kerak di bahagian bawah tidak terlalu tebal.
- Panaskan oven pada suhu 200 Celsius.
- Penuhkan inti sebanyak 80%. Bakar selama 15-20 minit sehingga nampak kuning keemasan.
- 5 minit terakhir, rendahkan suhu sebanyak 10 Celsius untuk elakkan inti telur naik terlalu tinggi.
- Sejukkan beberapa minit sebelum keluarkan dari acuan. Hidang semasa panas.
Acuan Tart |
0 comments