Buah bambangan yang sudah dikupas |
Assalamualaikum... kali ini akak nak kongsi dengan kalian resepi enak dan menyelerakan untuk santapan kalian. Pastinya sangat sedap untuk peminat sambal resepi asli menu tempatan khas dari Sabah.
Buah bambangan yang berkulit |
Sambal bambangan |
Bahan-bahannya:
1. Buah bambangan - ikut suka nak buat banyak mana. Ditumbuk kasar
2. Cili padi - ikut betapa pedas kita nak makan. Ditumbuk kasar.
3. Ikan masin - digoreng terlebih dan ditumbuk kasar.
4. Gula - ikut sesedap rasa.
Sudah ada semua bahan di atas. Mari baca cara membuatnya :
1. Kita proses buah bambangan dahulu . Pastikan buah dikupas buang kulitnya serta dicincang halus. Selesai, buah ketepikan. (Akak tumbuk kasar saja buah ini.)
2. Goreng garing ikan masin (ikan kuantiti -ikut sesuka hati kamu -gunanya sebagai ganti garam untuk masin).
3. Tumbuk cili padi .
4. Semua bahan yang selesai ditumbuk atau cincang digaul sebati dan dicampurkan gula bagi mengimbangi rasa.
Senang resepi ini. Kalau sesiapa yang tahan boleh makan begitu saja. Bagi akak sedap dimakan dengan nasi putih yang panas-panas serta ulam timun. Kiri - kanan tak toleh dah. Sampai nasi habis.
Info mengenai buah bambangan:
1. Mampu merawat kanser payudara ,kalian boleh klik LINK INI. Dalam blog kawan akak ini sudah diceritakan dengan detail. Rajin-rajinlah membaca di link diatas.
2. Selain itu rahsia kehebatan buah ini turut mendapat liputan akhbar tempatan , KLIK SINI.
3. Tahukah kalian buah ini boleh dibuat JERUK. Resipi jeruk BAMBANGAN.
Kesimpulannya:
Setiap buah-buahan atau herba atau sayuran ada kehebatan dan khasiat tersendiri. Makanlah jika kita mampu makan,kerana kesihatan itu penting dalam kehidupan kita.
Bye akak...permisi nak makan nasi dengan sambal bambangan ni. Kita jumpa lagi.
35 comments
Buah bambangan? First time dengar ni. Tak pernah tahu wujudnya buah yang dipanggil buah bambangan. Ke buah bambangan ni ada nama lain selain bambangan? Serious emi tak tahu buah bambangan ni yang mana satu.
ReplyDeleteNama lain akak Tak pasti. Sabahan yang buah ini wujud.Negeri lain belum Ada sebarang info yang akak tahu.
DeleteBambangan ni buah bacang ke? Saya suka beli buah pelam, bacang, mangga muda utk buat sambal. Perghh sedap gilaaaaaaaaa. Makan dengan Ulam yummy yummy. Hehehe
ReplyDeleteBukan. Kalau bacang getahnya boleh membuat sesetengah orang batuk setelah makan.
DeleteFirst time dengar sambal bambangan. Sambal bambangan nih sama ke dgn sambal kuini ke lain?
ReplyDeleteMungkin sambalnya tapi buah lain.
Deletemerecik air liur baca, adehh lambat lagi nak balik kg....time balik pula takde musim bambangan tu.
ReplyDeleteHi..Nasa. Ko sabahan ka? Mari pulang. Musim ini bah.
DeleteMacam adik beradik buah bacang je kak...tp pelik plak kulit dia kaler tu ha...apapun buah masam2 ni memang sedap dibuat sambal...tak pun di campur dalam sambal belacan kan..
ReplyDeleteTak pula akak campur belacan...maklumlah kali pertama bikin ini. Alhamdulillah berjaya.
DeleteBuah apa ni , kenapa macam pertama kali saja Ty dengar. Sekali pandangan cam resepi mangga je. Kecur air liur tengok puasa ni.
ReplyDeleteMemang buahnya masam dan manis. Peminat jeruk pasti suka buah ni.
Deleteunik nama buah yer. ada kat negeri mana yer? nampak sedap, kalau makan dengan nasi panas ni konfem bertambah
ReplyDeleteSabah. Negeri lain setahu akak tiada .
DeleteKali pertama mommy irra dengar nama buah bambangan..kalau buah kat belah semenanjung yang dibuang macam ni, buah kuinin atau machang.. tapi dua2 tu kulitnya hijau.. hehe nanti ada rezeki ke sabah boleh la cuba
ReplyDeleteIya...pergi saja ke pasar untuk mencari makanan unik begini.
Deletehadoi. sedap nyer!!!!
ReplyDeletenasi putih panas. perggh memang tak perasan mak mertua dok sebelah, kakMahh :) ha ha ha...
kalau sini mcm sambal kuini kan. sambal mangga pun. tapi tu la resepi kakMah tu different skit aida baca. ada ikan masin. yummy!
First time seeing this recipe, I've not tried it not sure what does it taste like. Maybe I'll try it out someday.
ReplyDeleteTak tau pun ada buah bambangan tu. Nampak bentuk and tekstur dia macam buah mempelam apple tu. Ni susah kalau nak buat dekat semenanjung ni sebab tak selalu jumpa buah ni
ReplyDeleteTak pernah pula jumpa buah ini di semenanjung.
DeleteYa amountengok sambal ni
ReplyDeleteMerencis betul. Agak rare sambal yg menggunakan buah ni
Belum pernah makan sambal bambangan ni.. Nampak menyelerakan... Mesti kena try ni..
ReplyDeleteNampak kiut je buahnya macam ciku. Hehe. Rupanya macam mangga. Memang sedaplah buat sambal ni. Tak pernah lagi rasa buah bambangan. Disebabkan Bella suka cuba benda baru, pasti akan cari kalau ketemu buah ni. Kalu tak minta kawan Sabah bawakkan. Hehe
ReplyDeleteTak pernah makan tapi bila tengok tetiba terkecur air lioq tgok..hehehe. Sedap ke?? Ada tak rasa cam sambal mangga???
ReplyDeleteLain sikit kak. Ada manisnya.
Deletelamanya tak dapat rasa mesti sedap.. lapar pulak rasanya bila teringat dulu ada makan yg nie.
ReplyDeletepertama kali dengar dan tengok buah bambangan ni. boleh dibuat sambal seperti buah bacang.. sedap juga makan nasi dengan sambal ni fuhhh
ReplyDeletewww.maisarahsidi.com
First time juga dengar pasal buah bambangan ni. Dah macam buah mangga je. Sambal tu makan dengan nasi putih panas-panas sedap tu.
ReplyDeleteEh, first time tengok dan dengar nama buah ni. Maklumlah kalau ke Sabah biaanya asyik cari seafood je. Nampaknya lepas ni wajib cari buah ni pulak sebab nak rasa sendiri kesedapan buah ni.
ReplyDeleteIya. Datang lagi dan cari kelainan makanan pula.
DeleteSerius tak tahu pun pasal buah bambangan ni. Biasanya kalau ke Sabah, terkenal dgn makanan laut je. Sambal buah ni pun nampak sedap betul tu.
ReplyDeleteFirst time dengar buah bambangan. Tapi nampak macam lazat. Hehe
ReplyDeleteslm
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
ReplyDelete💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En Mohd z
Zuhairi 017-4687570
Radang Paru-paru Copd.
ReplyDeleteSaya Abd Kadir bin Sumardi, 42 tahun. Saya disahkan mengidap radang paru-paru pada akhir tahun 2020. Petanda awal sakit saya ialah batuk tak berhenti selama 3 bulan. Batuk yang berkahak dan adakala nya berdarah. Setelah mendapatkn rawatan di pelbagai klinik kerajaan dan swasta , batuk tetap tak baik, sukar bernafas dan dada terasa sakit sangat.
Banyak rawatan alternatif dari produk luar saya ambil tapi tak berkesan. Kemudian saya buat x-ray dan mendapatkan rawatan hospital. Doktor pun mengesahkan saya mengidap radang paru-paru akibat dari pencemaran alam sekitar yang mengandungi bahan kimia. Untuk makluman, saya bekerja dalam persekitaran yang mengandungi pencemaran bahan kimia. Setelah itu sahabat saya telah terlihat di facebook berserta testimonial pesakit. Lalu dia pun memperkenalkan kepada saya untuk mencuba produk tersebut. Saya pun menghubungi pengasas produk tersebut En. Zuhairi dan mendapatkan nasihat daripada beliau. Beliau mengesyorkn saya untuk mencuba. Alhamdulillah dalam 2 minggu dah terasa perubahan .Batuk samakin berkurang. Saya terus mengamalkan 2 jenis jus itu selama beberapa bulan sampai masalah pernafasan dan batuk terus semakin baik. Menurut En. Zuhairi, masalah saya ini ialah paru-paru copd iaitu sakit yang tiada ubatnya dan pesakit perlu menggunakan oksigen sekiranya semakin teruk. Tapi Alhamdulillah sehingga kini saya terus mengamalkan. Syukur pada Allah mengenalkan saya dengan En. Zuhairi
Semoga beliau berjaya membantu pesakit lain juga di luar sana untuk sembuh dengan produk ini.
..........................................................................
Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser gout kronik dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring