Tomyam versi Kundasang
Makan...makan,jalan lapar dan makan. Kebetulan akak ke Kundasang sambil rehat nampak pula restauran serve no pork.
Untuk pengetahuan kalian ,jika di Sabah kita akan lihat banyak restauran yang mempamerkan logo "serve no pork". Jika anda yakin ,boleh lah makan di situ.
Di restauran ini kami minta tomyam,kata pemiliknya tomyam ini merupakan ciptaan rahsia kedainya.
Antara bahan -bahan yang ada di dalam tomyam tersebut (rujuk gambar).
* sayur kobis
*bunga kantan
*lengkuas
*serai
*telur
*tomato
*seafood (kami minta)
Bahan rempah seperti biasa...rempah tomyam.
Kesimpulan:
Agak sedap menu ini kerana kelaian rasanya. Bagi akak terlalu banyak rasa hingga hilang rasa tomyam. Kuahnya pekat, sedap dihirup ketika panas,bila sejuk akak tidak suka kerana variasi bahan mengganggu deria rasa akak.
Harganya rm16.00 termasuk nasi. Nasi ,kami berkongsi.
Datanglah melawat Sabah.
Assalamualaikum. Jumpa lagi.
22 comments
Nampak sedap plak tomyam tu kak..terus SA craving nak makan tomyam, di sungai buloh ada satu kedai yang SA tak pernah missed tomyam dia sebab sedap..kalau buat sendiri rasa tak sama la kak..tak tau la kenapa..
ReplyDeleteApa isinya...boleh tahu tu bila makan rasanya gimana.
DeleteI dah lama tak makan tom yam.. craving for it after looking at your photos... Nak pergi makan tom yam sekarang jugak... haha~
ReplyDeleteSekali pandang macam mee bandung punya kuah pulak.I dah lama tak makan tom yam. Tapi sekali I makan esok tu dah sore throat. Benci betul time tu.
ReplyDeleteTomyam ni kalau nak yang sedap makan kat Thailand....sedapnya.....tomyam sana letak air kelapa.....
ReplyDeleteLiez mmg suka tomyam..tambah2 klau yg pedas dan kaw2 punya... tapi selalu liez buat tomyam putih je...ehhh nampak mcm ada telur dlm tu erk?...ms g kundasang mcm
ReplyDeletePekat kuah tom yam tu dan nampak sedap. Lain tempat lain cara penyediannya kan. ADa telur dengan bunga kantan pulak tu. Tom yam memang sedap makan panas-panas.
ReplyDeleteWow kuah dia..
ReplyDeleteNmpk mcm mee bandung sbb ada telur gitu
Telan air liur saya ni
nampak sedap betul tomyam ni. Kuah dia pekat dan banyak isi pula. Kena cubalah sekali
Deletekubis tu is lain dari tomyam biasa.
ReplyDeletelain-lain, mcm sama.
lain tempat lain rasa, kan...
in shaa Allah aida nak ke thailand tak lama lagi, kakMah.
tak sabar nak merasa tomyam thailand original.
dulu, pergi sekali aida demam teruk!
hirup tomyam mcm hirup air suam aje kakMah hu hu hu hu....
tekak sakit, selsema... rugi!!!!
asben aida kata, sedap giler. takkan dpt kat malaysia rasa gitu.
Pergi lagi makan Tom yam
Deletekuahnya nampak pekat macam laksa penang. ada telur kat dalam tu? wow
ReplyDeleteSedap jugak kalau masak tomyam kan! :) senang je actually tak susah sangat. campak-campak je dah jadi kan.
ReplyDeleteKalau irra, mesti xorder dah..irra dan hubby jenis tak boleh cuba benda xpenah rasa,😂😂😂
ReplyDeleteNampak macam kuah laksa je tomyam tu. Btw, saya jenis suka mencuba. Tapi kalau tak kena dengan tekak tak boleh juga. Bagaimanalah rasa tom yam tu ye sebab semua bahan dia letak? Huhu
ReplyDeleteNampak macam asam pedas pula kuah tomyam tu sebab pekat. Mesti sedap kan tomyam versi kundasang. Nak try lah kalau ada rezeki ke sana nanti.
ReplyDeleteheyyy ada telur . macam menarik ke kak. memang ken a try ni. alahai teteiba perut lapar plak malam2 ni
ReplyDeletekalau ke kundasang , jarang pulak jumpa tomyam kindasang ni hehe. Mungkin tak jumpa kat mana..
ReplyDeletenampak sedap je kak dah lah kuahnya pekat. ainy suka betul apa jenis kuah yang pekat2 ni. xmakan dengan nasi, hirup macamtu pun dah sedap.
ReplyDeleteInsya Allah bila datang sana nak cubelah. Akak kate sedap, ae liur pun tumpah
ReplyDeletemak aih tomyam kundangsang tu memang dia letak telur mentah tu ke, tapi i rasa bila sudah digaul memang enak jadinya .... nanti nak cuba la resepi ni nampak macam menyelerakan husband I mesti suka ! :)
ReplyDeleteSabah really famous with nice food especially their seafood. I have not visit Sabah but hear a lot if nice review.
ReplyDelete