Makanan tradisional kaum murut - kepayas
Hi semua , assalamualaikum. Harap semua sihat. Kali ini saya nak cerita mengenai menu tradisi kaum murut. Nama menunya 'kepayas'.
Apa itu kepayas ? Sebenarnya ia adalah bunga betik yang selalu kita lihat pada pokok betik. Uniknya kaum murut boleh cipta ianya menjadi satu menu enak untuk santapan bersama nasi.
Macam mana cara masaknya . ...menurut kawan saya bunga betik ini dicuci bersih terlebih dahulu. Kemudian mereka campur dengan isi sardin yang dihancurkan . Hirisan bawang merah , bawang putih , gula dan garam digaul sebati . Kalau nak pedas boleh letak hirisan cili padi . Selalunya orang sabahan tidak makan yang pedas .
Akhirnya,siap untuk dihidangkan . Ermmm ,sebenarnya kalau semenanjung kita lebih kenali sebagai antara menu-menu kerabu . Kalian boleh cuba resepi di atas tapi ubah-suai mengikut citarasa sendiri . Kalau saya pasti ada curahan limau kasturi/lemon dalam resepi ini . Dengan penyedapnya cili padi potong .
Untuk pengetahuan kalian menu ini rasanya pahit-pahit sedikit,katanya untuk ubat darah tinggi . Selamat mencuba . ...bye!
0 comments